Trädbeskärning

Det finns flera olika anledningar till varför man behöver beskära träd. Det kan handla om att få bort skadade grenar, eller att grenar växer åt fel håll men ofta handlar det om att man vill bevara storlek eller formen på trädet. För mindre, unga träd beskär man för uppbyggnad. Då avgör man vilka grenar som ska bygga upp själva trädkronan. Efter uppbyggnad bör man fokusera på underhållsbeskärning då man beskär dels nya såväl som gamla grenar för att trädet ska hållas friskt.
När det gäller fruktträd vill man oftast få ut en bra skörd och då är lösningen att beskära trädet rätt och eventuellt även att hålla nere storleken på trädet. Behöver ni hjälp med trädbeskärning, nyplantering eller trädgårdsarbete? Tveka inte att höra av er till oss!

När ska man beskära träd?

För att träden både ska må bra och se vackra ut är det viktigt med regelbunden beskärning. Men det är också viktigt när på året träden beskärs. Träd som beskärs felaktigt eller vid fel tidpunkt kan riskera att bli sjuka, vissa sorter är känsligare än andra.

Rätt tidpunkt beror på vilken typ av träd som ska beskäras. Men i huvudsak är det två perioder som lämpar sig allra bäst. Juli, augusti och september (JAS-perioden) är speciellt bra när det gäller att beskära stenfruktsträd. För kärnfruktsträd fungerar JAS-perioden men det går lika bra under perioden mars-maj.

Hur beskär man träd?

När det är dags att kapa av grenar börjar man med att se över formen, därefter klipper man av vid en knopp eller där en annan gren växt ut. På detta vis avgör man åt vilket håll trädet ska växa. Snittet bör läggas så nära knoppen/utväxten som möjligt. Om det däremot handlar om större grenar som ska kapas bör man först lägga 2 snitt längre ut för att undvika fläkning. Efter att du kapat den större delen av grenen kan du sedan såga av precis vid grenkragen. Undvik dock så långt det är möjligt att kapa grenar som är mer än 8-10 cm i diametern, såren är svårläkta på så breda grenar.

De grenar som bör klippas eller kapas bort är döda grenar, skadade grenar, tätväxande parallella grenar, grenar som korsar och nöter mot varandra, lågt växande grenar och grenar som växer upp eller inåt i kronan. Man vill även klippa bort stamskott och rotskott. Det man eftersträvar är att ta fram trädets grundform.

Vilka verktyg använder man vid trädbeskärning?

Det är viktigt att införskaffa verktyg av god kvalitet för att slutresultatet ska bli bra.
Först en sekatör, en mindre kan vara enkel att hantera men då behöver du oftast även en stege också för att komma åt högre grenar, annars fungerar en stångsekatör. Utöver sekatör behöver du även en fintandad handsåg för att kapa grenar som är för tjocka för att klippas. Vi på Hagtorn fastighetsförvaltning innehar alla de nödvändiga verktygen för en lyckad trädbeskärning!

Behöver du hjälp med trädbeskärning?

På Hagtorns Fastighetsservice hjälper vi till med trädbeskärning i Malmö med omnejd. Våra arborister har lång erfarenhet av trädbeskärning, buskbeskärning och att fälla träd. Vi kan självklart även hjälpa till med att transportera bort trädgårdsavfallet. Dessutom erbjuder vi anläggning av grönytor och stensättning.
Hör av dig till oss så kan vi tillsammans planera hur vi kan hjälpa till med just dina träd och era behov. Vi utför trädgård och grönyteskötsel hos alla slags kunder och arbetar därför med både mindre privata trädgårdar och större ytor hos samfälligheter, bostadsrättsföreningar och kommersiella fastigheter. Du har rätt till RUT-avdrag och vi hjälper dig.

Kontakta oss för kostnadsfri offert här!. Du får alltid ett snabbt svar!

Kontakta oss

Om du har frågor eller funderingar, kontakta oss. Vi svarar inom kort.